El diaro de Observaciones ( 2024)

El diaro de Observaciones (verschijnt in 2024)

In 2016 bezocht Colombia op uitnodiging van het Nederlandse Letterenfonds voor eenpresentatie op de internationale boekenbeurs in Bogotá. Voorafgaand aan deze presentatie bezocht ik plekken en mensen in Bogotá voor een serie tekeningen die op groot formaat tijdens de beurs werden getoond.

Ik wist zelf naast ‘Narco’s’ en ‘Honderd jaar eenzaamheid’ nagenoeg niets over Colombia. Ik leerde in de aanloop van het vredesakkoord een land kennen waar de toekomst groter voelde dan het verleden. Na de presentatie waren mijn tekeningen  te zien in de Biblioteca Luis Ángel Arango in het centrum van Bogotá stad.

In 2017 besloot ik terug te gaan naar Colombia en kwam ik op het spoor van Jorge Celestine Mutis. Een Spaanse botanist, priester, wetenschapper en arts die in 1760 vanuit Spanje naar Colombia vertrok als de lijfarts van de onderkoning. En destijds de grootste wetenschappelijke boekenverzameling van de Amerika bezat. Mutis was in de geest van ‘de verlichting’ nieuwsgierig naar ‘alles’ om hem heen.  Zijn dagboeken zijn gepubliceerd onder de titel ‘El Diario des Observaciones’.Dit is ook de titel van mijn project.

Kogi Indianen - Columbia - pentekening - huis en haard
2019-06-00- Kogi indianen huis en haard – tekening Colombia de Zachte Atlas –

Mijn verhaal begint ten tijde van het vredesakkoord in 2016. Het akkoord dat een einde moest maken aan een burgeroorlog die vijf decennia duurde en meer dan 260.000 mensen kostte. De regering die in 2018 aantrad was niet in staat de onderliggende problematiek in het land, het grote verschil tussen arm en rijk aan te pakken.
El diaro de Observaciones wordt een interactief filmproject met een combinatie van tekeningen, film en fotografie. De plekken die ik bezoek en mensen die ik spreek geven een beeld van het huidige Colombia ook mijn persoonlijke fascinatie en projecties weer. Ik bezoek inheemse Kogi indianen die destijds voor de Spaanse overheersers de bergen in vluchtte, een vissersdorpje dat overspoeld wordt door toeristen. Ik wandel door een wijk die door Pablo Escobar is gebouwd. En in deslaapkamer van een vrouw wiens zoon door regeringssoldaten is omgebracht bespreken we haar verlies. En we staan stil op oud plein in het centrum van Medellín waar de verboden liefde, geloof in god en de handel in drugs hand in hand gaan terwijl het leven als een snel- stromende rivier aan mij voorbij dendert.

Het ‘dagboek van observaties’ is een langlopend project dat soms even stil ligt maar waarvoor ik binnenkort weer naar Colombia reis en in 2024 in premiere zal gaan.

Copy link