De Zachte Atlas

De Zachte Atlas

De Zachte Atlas bestaat uit een collectie van meer dan 400 getekende kaarten van steden en plaatsen over de hele wereld. De kaarten zijn een deels getekende, deels geschreven weergave van wat ik zie, denk en voel en wat anderen mij vertellen tijdens de wandelingen die ik maak. Door tekeningen en beschrijvingen te combineren, zijn de kaarten een beeld en een verhaal tegelijk. Ik heb deze groeiende collectie subjectieve plattegronden samengebracht in een online overzichtspresentatie. (Klik hier)

De eerste kaarten maakte ik in New York en Caïro waar ik tijdelijk woonde. Als kunstenaar leerde ik dat de besloten ruimte van een atelier niets voor mij was. Ik ontdekte dat de ideale manier voor mij om kunstenaar te zijn, was om door de straten van de stad te lopen en mensen te ontmoeten.

Ik zwierf ook door steden als Shenzhen en Beiroet voordat ik in 2009 een eerste boek met tekeningen maakte over Amsterdam, de stad waar ik geboren en getogen ben. Dit was in het begin moeilijk: de stad was zo’n integraal deel van mij dat ik het moeilijk vond om te zien waar ik naar keek. Ik realiseerde me dat ‘mijn’ Amsterdam maar een klein deel van de stad was. Sindsdien doe ik mijn best om mijn stad te begrijpen, door haar niet alleen als inwoner te zien, maar ook als buitenstaander, nieuwkomer of toerist.

De eerste druk van de ‘Zachte Atlas van Amsterdam’ verscheen in 2009. Inmiddels is dit boek in zijn 10e  druk en zijn er bijna 15.000 exemplaren verkocht. (Hier te bestellen)

Sinds 2015 publiceer ik met grote regelmaat een Zachte atlas tekening in de Volkskrant.

De Engelstalige ‘Soft Atlas of Amsterdam’, met inmiddels circa 10.000 verkochte exemplaren, is in een volledig herziene druk in december 2023 uitgekomen. 

Dit boek toont in 37 tekeningen Amsterdam als een stad in beweging. Het Amsterdam van mijn jeugd was als een slecht gebit, met gaten en holtes waar ooit huizen stonden. Tegenwoordig zijn al die gaten opgevuld. Ruimte is een schaars goed wat maakt dat mensen zoeken naar plekken om te wonen door naar boven uit te breiden of op voormalige industrieterreinen te bouwen. De stad past zich aan en vraagt ook aanpassingsvermogen van haar inwoners in hoe ze zich verhouden tot verandering. Het boek bevat tekeningen met verhalen van de verschillende inwoners die ik heb ontmoet en ook meer persoonlijke verhalen. (Hier te bestellen)

De titel van The soft atlas verwijst naar Soft City, een boek uit 1974 van de Britse schrijver en reisschrijver Jonathan Raban. Zijn idee is dat de stad daar is waar de solide betonnen werkelijkheid van gebouwen en asfalt samenkomt met de kneedbare, subjectieve ervaring en verwachtingen van de mensen die er wonen en werken.

De originele tekeningen zijn te koop, daarnaast zijn van alle Zachte Atlas tekeningen gesigneerde en genummerde artist prints beschikbaar in een oplage van 90 stuks. (Klik hier)

Heb je interesse in een bepaalde tekening, zoek hem dan op in mijn archief of neem contact op.

Copy link